Υαλοειδεκτομή χωρίς ενέσεις και ράμματα

Η επέμβαση της υαλοειδεκτομής χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων που αφορούν τον βυθό του ματιού, δηλαδή το υαλοειδές και τον αμφιβληστροειδή.

Παλαιότερα η επέμβαση αυτή ήταν μία περιπέτεια τόσο για τον γιατρό όσο και για τον ασθενή. Πολλές ώρες στο χειρουργείο, πολλαπλές επεμβάσεις, αμφίβολα αποτελέσματα κι ύστερα ένα μάτι που να προκαλεί συνεχώς ενοχλήσεις, να φαίνεται κόκκινο, τα ράμματα να ‘κόβουν’, και η ταλαιπωρία να συνεχίζεται για μήνες, επηρεάζοντας πολύ αρνητικά την ψυχολογία του ασθενούς αλλά και των ανθρώπων γύρω του. Σήμερα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της αναίμακτης υαλοειδεκτομής, χωρίς ενέσεις και ράμματα.

Τι είναι το υαλοειδές

Το υαλοειδές είναι μία μορφή “ζελέ” που γεμίζει την κοιλότητα του βολβού, ενώ ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας στρωμένος πάνω στο οπίσθιο τοίχωμα του ματιού και περιέχει κύτταρα, νεύρα και αγγεία, δηλαδή όλα τα απαραίτητα για να βλέπουμε.

Με απλά λόγια πρόκειται για ένα πιάτο, που θυμίζει το αντίστοιχο της δορυφορικής τηλεόρασης και με αυτό “λαμβάνουμε το σήμα”, την εικόνα και τη στέλνουμε στον εγκέφαλο γιά να την επεξεργαστεί και τελικά να την «δούμε». Το πιάτο αυτό, όμως, είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να έχει βλάβες από παθήσεις, όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστοειδούς, οι μεμβράνες της ωχράς, η οπή της ωχράς, φλεγμονές, κά.

Στο υαλοειδές, μπορεί να αναπτυχθούν θολερότητες που τις βλέπουμε σαν αράχνες, σαν μυγάκια ή σαν μαύρα στίγματα. Όταν αυτά ενοχλούν σημαντικά την όραση, τα αφαιρούμε με την επέμβαση της υαλοειδεκτομής.

Η διάγνωση και η σύγχρονη τεχνολογία

Σήμερα οι γνώσεις μας πάνω στις διάφορες παθήσεις επιτρέπει να ενημερώνουμε τους ασθενείς με μεγάλη ακρίβεια από τι πάσχει, τι μπορούμε να κάνουμε, ποιές είναι οι προσδοκίες μας, ποιά θα είναι η πορεία μετά το χειρουργείο.

Η ίδια η τεχνολογία μάς επιτρέπει να κάνουμε την επέμβαση της υαλοειδεκτομής χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου ράμματα για ενα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.

Αναίμακτη υαλοειδεκτομή χωρίς ενέσεις και ράμματα

Πρόκειται για την 25g και 23g υαλοειδεκτομή, που εφαρμόζεται αρκετά χρόνια στο εξωτερικό κι εντυπωσιάζει γιατρούς, νοσοκόμους και ασθενείς τόσο με την εικόνα που παρουσιάζει το μάτι εξωτερικά μετά το χειρουργείο όσο και με τη μείωση των ενοχλημάτων των ασθενών μετεγχειρητικά.

Πέραν αυτών, το χειρουργείο γίνεται πιο γρήγορα, η αποκατάσταση του ματιού είναι ταχύτερη και η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς μειώνεται σημαντικά.

Αναμφισβήτητα η υαλοειδεκτομή χωρίς ράμματα έδωσε καινούργιες προοπτικές στη μικροχειρουργική του ματιού. Μία τέτοια προοπτική εκμεταλλευτήκαμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα στη Σουηδία και πραγματοποιούμε ως primeoneye μία σχετική ρουτίνα. Υαλοειδεκτομές χωρίς ράμματα και με αναισθησία με σταγόνες (topical anaesthesia) εδώ και δύο χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποια έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Παγκόσμια καινοτομία με εφαρμογή και στην Ελλάδα

Η παγκόσμια αυτή πρωτοπορία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας. Έτσι η αναισθητική ουσία, υπό μορφή σταγόνων ή γέλης, τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια τού ματιού λίγα λεπτά πριν την έναρξη του χειρουργείου, αποφεύγοντας έτσι τις ενέσεις, το «τρύπημα» αλλά και τον πόνο που προκαλούν άλλες μορφές αναισθησίας όπως η παραβόλβια και η οπισθοβόλβια.

Επίσης, αποφεύγονται κι ενδεχόμενες επιπλοκές, όπως είναι η διάτρηση του βολβού, η πίεση και το φράξιμο των άγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα της όρασης, οι αιμορραγίες και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που είναι μεν σπάνιες, μπορούν όμως να βλάψουν το μάτι ανέπανόρθωτα. Ειναι πολυ σημαντικό ακόμη ν αναφέρουμε, ότι η αναισθησία με σταγόνες ή γέλη δεν επιβαρύνει τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιάς,πνευμόνων και άλλων, οπότε και το χειρουργείο για αυτούς τους ασθενείς γίνεται ασφαλέστερα.

Σαν συμπέρασμα η σύγχρονη οφθαλμολογία στοχεύει στο καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Λιγότερο stress, λιγότερη ταλαιπωρία μέσω μιας διαδικασίας όπου γιατρός και ασθενής συνεργάζονται και συναποφασίζουν για την αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης, όπως είναι η μείωση της όρασης.

Share This