«Κλειστε τα ματια» στον ηλιο

Η Primeoneye δε θα σας πει να μην απολαμβάνετε τον ήλιο όπου κι αν βρίσκεστε! Θα σας συμβουλέψει όμως για την καλύτερη δυνατή προστασία των ματιών σας, ώστε να να μπορείτε να χαίρεστε τον ήλιο για πολλά ακόμη χρόνια…

Ήλιος και οφθαλμική υγεία

Αρχικά δεν κοιτάμε τον ήλιο κατάματα, γιατί υπάρχει ένας υπαρκτός κίνδυνος τύφλωσης. Μπορεί εσείς να το γνωρίζετε, αλλά το παιδί σας το ξέρει; Παλιά στα παιδικά παιχνίδια μεταξύ “φίλων”, υπήρχε το ποιος θα κοιτάξει τον ήλιο για περισσοτέρη ώρα. Κέρδιζε πάντα ο πιο αφελής… Φροντίζουμε λοιπόν να ενημερώσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας για την επικινδυνότητα του ηλίου.

Στη συνέχεια αν είστε λάτρης των θαλάσσιων sports, θα έχετε ακούσει πως όταν βρίσκεστε πάνω σε επιφάνειες που ανακλούν το φως όπως οι λευκές αμμουδιές και οι γαλάζιες θάλασσες, ερεθίζεται η πρόσθια επιφάνεια των ματιών, όπως γίνεται με το χιόνι το χειμώνα. Το αποτέλεσμα; Πόνος, υπεραιμία και σε ακραίες περιπτώσεις, τραύματα στον κερατοειδή που συνήθως εκδηλώνονται ώρες μετά τη διασκέδαση.

Δεν είναι όμως μόνο οι άμεσες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία. Η ξηροφθαλμία επιδεινώνεται κι έτσι αναπτύσσονται πτερύγια που χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση. Οι φακοί επαφής ξεραίνονται κι ενοχλούν, αυξάνοντας έτσι τις μολύνσεις. Τα βλέφαρα μας γίνονται ξηρά και χαλαρώνουν, ενώ με τα συνεχή εγκαύματα- που συχνά δεν καταλαβαίνουμε- αυξάνει ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκινωμάτων.

Επίσης αυξάνεται η ευαισθησία στην ωχρά για σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.

Πως προστατεύουμε τα μάτια μας από τον ήλιο. Η πλήρης προστασία είναι μία, αποφυγή του ηλίου. Και εάν πρέπει να βγείτε για λιγα λεπτά, από το σκοτεινό δροσερό δωμάτιο που σας “καταδικάσαμε” να ζείτε, τότε μην ξεχνάτε να…

  • Φοράτε καπέλο με γείσο
  • Φοράτε γυαλιά με απορροφητικές επιστρώσεις για την ακτινοβολία
  • Εφαρμόζετε την αντηλιακή κρέμα (για προστασία της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά κι από την πρόωρη γήρανση)

Bonus info: Τα σκούρα γυαλιά δεν σημαινει ότι προστατεύουν από τον ήλιο. Αντίθετα τα σκούρα γυαλιά χωρίς απορροφητικά φίλτρα για υπεριώδη ακτινοβολία είναι επικίνδυν. Οπότε μη σας ξεγελάει η αισθητική ή η δελεαστική τιμή τους!

Η οφθαλμική προστασία από τον ήλιο γνωρίζει εποχικότητα;

Υπάρχει εποχικότητα, όσον αφορά την ακτινοβολία του ηλίου. Το υψος της ακτινοβολιας εξαρτάται επίσης τόσο από την καθημερινή διακύμανση όσο και από τη γεωγραφική διαφοροποίηση. Το καλοκαίρι αυξάνει, τις μεσημεριανές ώρες μεγαλώνει και “ψηλώνει” μαζί με το υψόμετρο που ανεβαίνουμε.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα παραπάνω στοιχεία, όπως και τις παραμέτρους για την ακτινονοβολία, μέσω των μετεωρολογικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο και να προνοήσουμε για την καλύτερη υγεία των ματιών μας.

Share This