Οδηγός του τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Καταρράκτη

Βασικά ο καταρράκτης θεωρείται η κυρίαρχη αιτία πίσω από την τύφλωση. Αν δε γνωρίζετε τα συμπτώματα, τις αιτίες και την πρόληψη για τον καταρράκτη, εδώ θα βρείτε τον έναν οδηγό που σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι είναι ο Καταρράκτης

Ο Καταρράκτης είναι μια θολή περιοχή στο μάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση στην όραση. Το άτομο που πάσχει από καταρράκτη δυσκολεύεται να δει καθαρά τα αντικείμενα και νιώθει λες και βλέπει μέσα από ένα θαμπό τζάμι. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται λόγω ηλικίας και επίσης εξαιτίας κάποιου τραύματος ή έκθεσης σε ακτινοβολία.
Αιτίες
Η ακριβής αιτία του καταρράκτης είναι άγνωστη αλλά με την ηλικία αυξάνουν οι πιθανότητες να αποκτήσετε καταρράκτη. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί παράγοντες που αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες: Έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, Φλεγμονή του ματιού, Κληρονομικότητα, Κάπνισμα κλπ.
Συμπτώματα
Σε γενικές γραμμές ο καταρράκτης δεν προκαλεί πόνο ή δάκρυα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι έχετε καταρράκτη όπως είναι, η θολή όραση, να σας φαίνονται πολύ χαμηλά τα φώτα, να βλέπετε καταρράκτη μέσα στο μάτι σας, κλπ.
Είδη Καταρράκτη
Υπάρχουν τέσσερα ορατά είδη καταρράκτη στους ασθενείς.

  • Γεροντικός Καταρράκτης: ο πρώτος για τον οποίο μιλάμε είναι ο γεροντικός καταρράκτης που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών.
  • Συγγενής Καταρράκτης: Ο συγγενής καταρράκτης εμφανίζεται σε κάποιο άτομο κατά τη γέννησή του και προκαλείται συνήθως από κάποια μόλυνση ή φλεγμονή κατά την κύηση
  • Τραυματικός Καταρράκτης: Αυτός προκύπτει όταν οι φακοί καταστρέφονται από κάποιο δυνατό χτύπημα, από τρύπημα, από τραύμα ή κάποιο χημικό κάψιμο.
  • Δευτερεύων Καταρράκτης: Κάποια ιδιαίτερα φάρμακα, οφθαλμικές μολύνσεις, οφθαλμικές παθήσεις και άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης προκαλούν αυτόν τον καταρράκτη.

Ο Καταρράκτης επηρεάζει συνήθως και τα δυο μάτια και εξελίσσεται αργά. Γι’ αυτό δε θα παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές στην όρασή σας αμέσως.
Θεραπεία του Καταρράκτη
Ο Καταρράκτης θεραπεύεται με επέμβαση. Αν παρατηρήσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα στην όρασή σας, κλείστε ένα ραντεβού με κάποιον οφθαλμίατρο. Οι γιατροί συνήθως συστήνουν την επέμβαση καταρράκτη προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση του ματιού. Αν κρίνουν ότι η κατάσταση του ματιού σας δεν είναι καλή και χρειάζεται άμεση θεραπεία τότε θα προβούν σε επέμβαση καταρράκτη με laser ή και με υπερηχους. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος επέμβασης περιλαμβάνει τη χρήση ενός χειρουργικού εργαλείου για την τομή του κερατοειδούς, πρόσθια καψοτομή, φακούς και θρυμματισμό του καταρράκτη.
Η συμβατική επέμβαση καταρράκτη είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που γίνονται και είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς. Σε αυτή την επέμβαση, ο χειρουργός δημιουργεί μια τομή στο σημείο που ο κερατοειδής συναντάει τον σκληρό χιτώνα.
Η Καψοτομή
Ο φυσικός φακός του ματιού περιβάλλεται από μία λεπτή και διαφανή κάψουλα. Κατά την επέμβαση καταρράκτη το μπροστινό μέρος της κάψουλας αφαιρείται για να γίνει δυνατή η πρόσβαση προς τον καταρράκτης. Αυτό το στάδιο αποκαλείται πρόσθια καψοτομή.
Πρόληψη
Το κλειδί για να αποφευχθεί η απώλεια της όρασης είναι ο συστηματικός έλεγχος των ματιών μας. Αν είστε πάνω από 65, σιγουρευτείτε ότι υποβάλλεστε σε οφθαλμολογικές εξετάσεις μια φορά τον χρόνο για να αποφύγετε απώλεια της όραση ή οποιαδήποτε άλλη οφθαλμική νόσο.

Η οφθαλμολογική μας ομάδα στην Prime on Eye Vision Solutions περιμένει να σας εξυπηρετήσει δίνοντας τις καλύτερες λύσεις για την περίπτωσή σας.

Share This